Blog

Verkoopstop Easee Home Nederland: Wat is er aan de hand?

In Nederland is de populariteit van elektrische auto’s de afgelopen jaren sterk toegenomen, en daarmee ook de vraag naar laadoplossingen. Easee, een toonaangevend merk op het gebied van laadstations voor elektrische voertuigen, heeft echter te maken gekregen met een opmerkelijke ontwikkeling. Er zijn geruchten over een verkoopstop van Easee in Nederland. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de redenen achter deze mogelijke verkoopstop, de impact op de elektrische voertuigindustrie in Nederland en wat dit betekent voor de eigenaren van elektrische auto’s.

Wat is Easee Home?

Easee is een Noorse fabrikant van slimme laadstations voor elektrische voertuigen. Hun producten staan bekend om hun gebruiksgemak, betrouwbaarheid en innovatieve technologie. Het bedrijf heeft een stevige reputatie opgebouwd in Europa en heeft zich ook op de Nederlandse markt gevestigd als een populaire keuze voor het opladen van elektrische auto’s thuis.

Redenen achter de verkoopstop

Laten we bij het begin beginnen: Zweden. Elsäkerhetsverket (ESV), de Zweedse instantie voor elektrische veiligheid, heeft een inspectie van diverse elektrische autoladers gedaan, waaronder de Easee Home en Easee Charge en besloten een verkoopverbod te leggen op deze twee producten. Eén van de redenen voor het verkoopverbod is dat ESV geconstateerd heeft dat Easee de veiligheid van de Easee Home en Easee Charge-laders niet voldoende kon aantonen in het technische dossier dat aan ESV was verstrekt. ESV heeft toen besloten de verkoop van de laders te verbieden in Zweden totdat de veiligheid op een goede manier is gewaarborgd.

In het geval van Nederland heeft de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur (RDI) actief aangegeven het besluit van ESV over te nemen, waardoor de Easee Home en Easee Charge sinds april 2023 uit de handel in Nederland zijn genomen. In juli 2023 laat het Belgisch Instituut voor Postdiensten en Telecommunicatie (BIPT) weten dat ook in België de Easee Home en Easee Charge uit de handel genomen dienen te worden. Vanaf dat moment verwerkt Easee helaas geen orders meer van de Easee Home en Easee Charge in België. Zowel RDI als het BIPT verwijzen in hun argumentatie naar de besluitvorming van ESV.

Alternatieven voor Easee Home

Voor mensen die van plan waren om er een Easee laadstation aan te schaffen, kan het wegvallen van het merk hen dwingen om naar alternatieve laadoplossingen te kijken. Er zijn echter nog steeds tal van andere gerenommeerde fabrikanten van laadstations die een breed scala aan producten en diensten aanbieden.

 

Gratis persoonlijk laadadvies?
Wij helpen u graag.
Charging Station Vector Illustration - PNG File

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op