Blog

Van laadpaal naar spaarpot: Ontdek de magie van verrekenen

Jouw energieverbruik thuis zal toenemen als je een laadpaal neemt.

Als je ervoor kiest om een laadpaal te installeren voor je elektrische auto, zal je merken dat je energieverbruik thuis zal toenemen. Dit is omdat een laadpaal veel energie nodig heeft om je auto op te laden. Hoewel dit kan leiden tot een stijging van je energierekening, zijn er manieren om deze kosten te verrekenen.

Verrekening van de stroomkosten bij zakelijk gebruik van de auto

Wanneer je je elektrische auto zakelijk gebruikt, worden de laadkosten beschouwd als beroepskosten. In dat geval moet je werkgever of het (lease)bedrijf waarbij je de auto least, een factuur ontvangen voor de gemaakte laadkosten. Dit zorgt ervoor dat jij niet voor deze kosten hoeft op te draaien, aangezien ze gerelateerd zijn aan je werk.

Slimme laadpalen kunnen stroomkosten automatisch verrekenen

Er is een verschil tussen slimme laadpalen en offline laadpalen. Alleen een slimme laadpaal heeft de mogelijkheid om je stroomkosten automatisch te verrekenen. Dit betekent dat het slimme laadstation precies bijhoudt hoeveel er is geladen en tegen welk tarief dit is gebeurd. Deze informatie wordt vervolgens automatisch verrekend met jouw werkgever. Dit bespaart je niet alleen tijd en moeite, maar zorgt er ook voor dat je laadkosten op een nauwkeurige manier worden vergoed.

Hoe werkt verrekening van stroomkosten?

Het verrekenen van stroomkosten met behulp van een slimme laadpaal is een eenvoudig proces. Het slimme laadstation houdt precies bij hoeveel elektriciteit er wordt geladen en welk tarief er wordt gehanteerd. Deze informatie wordt gekoppeld aan jouw laadpas. Dit geldt niet alleen voor de laadpalen thuis, maar ook voor de slimme laadpalen in openbare ruimtes waar je je auto oplaadt.

Als je gasten thuis of bij je bedrijf hebt met een elektrische auto, kunnen zij zonder zorgen gebruik maken van jouw slimme laadpaal. De bezoeker gebruikt dan zijn eigen laadpas. Op deze manier wordt de laadsessie van de bezoeker ook automatisch aan jou vergoed.

Hoe kan je verdienen aan een slimme laadpaal?

Tegenwoordig kunnen bedrijven geld verdienen door gebruik te maken van slimme laadpalen. Hierdoor kunnen ze de investering in laadpalen terugverdienen of zelfs winst maken. Het bedrijf kan een laadtarief instellen dat hoger is dan de elektriciteitsprijs. Dit betekent dat het bedrijf geld verdient per laadsessie. Deze praktijk wordt steeds vaker toegepast in (semi-)openbare ruimtes zoals hotels, restaurants, winkelcentra of bedrijventerreinen.

Helaas kunnen consumenten niet verdienen aan een opgeladen sessie. De energiewet voor consumenten verbiedt het doorverkopen van elektriciteit voor financieel gewin

Gratis persoonlijk laadadvies?
Wij helpen u graag.
Charging Station Vector Illustration - PNG File

Vragen over dit onderwerp? Stel je vraag of neem vrijblijvend contact op